Strona główna Wiadomości biznesowe Jak prowadzić zrównoważony biznes w branży HoReCa?
E-book "Zrównoważona restauracja"

Jak prowadzić zrównoważony biznes w branży HoReCa?

przez Biznesowe materiały prasowe

Sieć hurtowni MAKRO Polska wydała pierwszy w Polsce e-book pt.: "Zrównoważona restauracja" poświęcony modelowi zrównoważonej restauracji. Publikacja ma na celu podnoszenie świadomości w zakresie CSR wśród przedstawicieli branży HoReCa. Jak prowadzić zrównoważony biznes w branży HoReCa?

 

E-book "Zrównoważona restauracja"

To praktyczny poradnik, w którym poszczególne porady poparte są wiedzą i wieloletnim doświadczeniem ekspertów. Jak podkreśla Beata Filiks, Kierownik Projektu ds. Zrównoważonego Rozwoju w MAKRO Polska:

– "MAKRO Polska od wielu lat podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Chcemy dzielić się naszym doświadczeniem i wspólnie budować odpowiedzialny biznes. Właśnie w tym celu powstał e-book "Zrównoważona restauracja".

 

Sposoby ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko w restauracji

Książka zawiera opis narzędzi oraz gotowe rozwiązania, które pomagają ograniczyć negatywny wpływ na środowisko. Konsekwencją ich wdrożenia jest także ograniczenie wydatków, na przykład poprzez zmniejszenie zużycia energii.

– "Fotowoltaika w sposób istotny obniża nam koszty, ponieważ w zasadzie większość urządzeń (m.in. mroźnie, chłodnie i podgrzewany basen) w okresie od kwietnia do października są przez nią wspierane i energia elektryczna, którą pozyskujemy, jest w całości wykorzystywana na miejscu" – mówi Marek Dymkowski, właściciel hotelu Niemcza SPA.

 

Jak dbać o środowisko w restauracji?

Istotnym aspektem w zakresie dbania o środowisko jest również ograniczenie stosowania produktów z tworzyw sztucznych i zachęcanie klientów do korzystania z wielorazowych opakowań.

– "Od lat staramy się ograniczać ilość plastiku. Obecnie używamy tylko biodegradowalnych kubków do granoli i lemoniady, bądź mini deserków typu panna cotta. Zrezygnowaliśmy całkowicie z opakowań plastikowych na ciasta. Zastąpiliśmy je papierowymi eko pudełkami" – wskazuje Anna Możejko, właścicielka piekarnio-cukierni bakeMANIA.

 

Certyfikowane produkty w restauracjach

Warto również zwrócić uwagę na dobór odpowiednich produktów. W e-booku zawarte są informacje o korzyściach wynikających z wprowadzenia etycznych, certyfikowanych artykułów oraz odpowiedzi na pytania, jakie warunki musi spełnić żywność przetworzona, aby została uznana za ekologiczną. Nie zabrakło również opisu nowego zjawiska, tak zwanego menu klimatycznego, w którym uwzględniony jest ślad węglowy przygotowanego dania.

 

Jak nie marnować żywności w restauracjach?

Znacznym wyzwaniem, które dotyka branżę, jest marnotrawstwo żywności. Zdaniem Macieja Możejki, Eksperta ds. Rozwoju Biznesu Klienta, należy maksymalnie wykorzystywać dostępne surowce zgodnie z filozofią zero waste.

– "Jeden z szefów kuchni, z którym miałem okazję współpracować, wszystkie ścinki z warzyw (z marchwi, pietruszki, selera) suszy w dehydratorze, a następnie dodaje do bulionu. Dzięki temu bulion zyskuje bardzo wyjątkowy smak i jest dużo bardziej aromatyczny. To doskonały przykład tego, jak w każdym biznesie możemy poszukać takich możliwości, aby na nowo tworzyć rzeczy z takich, które są pozornie niepotrzebne albo wykorzystywać te, które mamy do tego, aby wzbogacać smak naszych dań" – dodaje Maciej Możejka.

 

Zarządzanie pracownikami w restauracji

Restauratorzy znajdą także informacje dotyczące zarządzania pracownikami. Dowiedzą się, co jest ważne dla zatrudnionych oraz w jaki sposób mogą zadbać o atmosferę w pracy. Autorzy ebooka podkreślają, że podejmowanie inicjatyw proekologicznych jest obowiązkiem każdego restauratora, a angażowanie gości w akcje związane z szeroko pojętą społeczną odpowiedzialnością biznesu ma wymiar nie tylko wizerunkowy, ale także daje poczucie pełnienia ważnej misji przez ich lokale.

E-book "Zrównoważona restauracja"

 

E-book "Zrównoważona restauracja"

Publikacja została przygotowana we współpracy z ekspertami z MAKRO Polska m.in.: Beatą Filiks, Robertem Ciechomski, Maciejem Możejko, Wojciechem Szydlikiem, Akademią Inspiracji oraz specjalistami zewnętrznymi, między innymi z Norbertem Konarzewskim, Dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, Kajetanem Brożonowiczem, Konsultantem ds. transformacji, Viverno.

E-book "Zrównoważona restauracja" można pobrać bezpłatnie na stronie: https://gazetki.makro.pl/ebook-zrownowazona-restauracja. Zachęcamy również do lektury wywiadu z przedsiębiorcą i restauratorem, który zdradza swoją historię od zera do najlepszego w mieście restauratora pt.: Dominik Bielawny: Własna restauracja nigdy nie była moim marzeniem

 

Źródło: infowire.pl.

Powiązane artykuły

Napisz komentarz